Przemysł spożywczy

Polimery organiczne nowej generacji mogą być naturalną alternatywą dla stosowanych od lat i konwencjonalnych dodatków spożywczych (ulepszacze i zagęszczacze), które mogą zmieniać parametry sensoryczne żywności i nie są wolne od działań niepożądanych przy ich przedawkowaniu np. „syndrom chińskiej restauracji”, w przypadku glutaminianu sodu.

Przykładowe korzyści z zastosowania:

  1. Krioprotektant – dodawany do mrożonej żywności w dużych ilościach, w porównaniu z komercyjnie używanymi substancjami (aminokwasy, cukry, sole nieorganiczne) jest praktycznie pozbawiony smaku;
  2. Reduktor smaku gorzkiego – zmniejsza gorzkość aminokwasów, peptydów czy kofeiny;
  3. Dodatek do produktów skrobiowych (pieczywa i makarony) przedłużając ich trwałość i poprawiając teksturę oraz parametry związane z utrzymaniem kształtu;
  4. Zagęszczacz lodów i soków owocowych;
  5. Dodatek poprawiający smak napojów.
  6. Niska podatność na działanie enzymów proteolitycznych, z jednoczesnym hamowaniem rozwoju bakterii Gram – ujemnych i Gram – dodatnich,
  7. 100% biodegradowalność i brak działań niepożądanych,
  8. Przy PH równym lub wyższym 6,5 (jelito cienkie) zwiększają przyswajanie składników mineralnych z żywności.

Jeśli interesuje Państwa współpraca z naszą firmą, prosimy o kontakt telefoniczny lub drogą e-mailową. Nasi specjaliście odpowiedzą na wszystkie Państwa pytania i przedstawią ofertę współpracy.

Ambioteco Sp. z o.o.

ul. Sztombergi 100, 28-200 Staszów, Polska
KRS 0000755677
NIP 866 173 99 53, REGON 381 67 83 79

+48 690 015 142

ambioteco@ambioteco.pl

Wróć do góry