Polimery organiczne nowej generacji mogą być naturalną alternatywą dla stosowanych od lat i konwencjonalnych dodatków spożywczych (ulepszacze i zagęszczacze), które mogą zmieniać parametry sensoryczne żywności i nie są wolne od działań niepożądanych przy ich przedawkowaniu np. „syndrom chińskiej restauracji”, w przypadku glutaminianu sodu.
Przykładowe korzyści z zastosowania:
- Krioprotektant – dodawany do mrożonej żywności w dużych ilościach, w porównaniu z komercyjnie używanymi substancjami (aminokwasy, cukry, sole nieorganiczne) jest praktycznie pozbawiony smaku;
- Reduktor smaku gorzkiego – zmniejsza gorzkość aminokwasów, peptydów czy kofeiny;
- Dodatek do produktów skrobiowych (pieczywa i makarony) przedłużając ich trwałość i poprawiając teksturę oraz parametry związane z utrzymaniem kształtu;
- Zagęszczacz lodów i soków owocowych;
- Dodatek poprawiający smak napojów.
- Niska podatność na działanie enzymów proteolitycznych, z jednoczesnym hamowaniem rozwoju bakterii Gram – ujemnych i Gram – dodatnich,
- 100% biodegradowalność i brak działań niepożądanych,
- Przy PH równym lub wyższym 6,5 (jelito cienkie) zwiększają przyswajanie składników mineralnych z żywności.